ایران سرزمینی پهنارو با جذابیتهای زیاد برای گردشگری و طبیعتگردی است. در همه شهرهای توریستی هتلها و اقامتگاههای بسیاری برای مسافران وجود دارد اما اگر به دنبال یک تجربه ناب در طبیعت هستید و سفری متفاوت و هیجانانگیز را ترجیح میدهید، کمپ زدن در طبیعت به جای ماندن در هتل، ایده خوبی به نظر میرسد. اما کدام شهرها برای طبیعتگردی و کمپ زدن مناسبتر هستند؟ با ما همراه شوید تا شما را با برخی از بهترین نقط ایران برای طبیعتگردی و کمپینگ آشنا کنیم.
مکان مناسب برای کمپ زدن و طبیعت گردی چه ویژگی های باید داشته باشد؟
اولین قدم برای کمپ زدن در طبیعت پیدا کردن مکان مناسب است. از ویژگیهای چنین مکانی میتوان موارد زیر را نام برد.
امکانات و ایمنی
مناسب بودن یک مکان برای کمپینگ با هدف شما و تجربیات شما از طبیعتگردی رابطه دارد. اینکه به دنبال جایی دور از حیوانات باشید یا نه، اینکه قصد انجام چه تفریحات و فعالیتهایی دارید، آیا برایتان مهم است که به سرویس بهداشتی نزدیک باشید و… میتواند در انتخاب محل کمپ موثر باشد. ایمن بودن محل و نزدیکی به منابع آب نیز از جمله مواردی است که هنگام انتخاب محل کمپینگ باید مدنظر قرار دهید.
فضای کافی
اگر به صورت گروهی به سفر رفتهاید، به فضای نسبتا بزرگی برای کمپینگ احتیاج خواهید داشت. در این مکان باید بتوانید چادر برپا کرده و در کنار آن فضایی برای آشپزی کردن داشته باشید. در عین حال باید بتوانید در این مکان جایی را به تفریح، بازی و سرگرمی اختصاص دهید.
هموار بودن زمین
برای چادر زدن نیاز است که مکانی با زمین مسطح پیدا کنید. اگر چادرتان را در منطقهای شیبدار برپا کنید ممکن است در طول شب چادر حرکت کرده و شرایط ناخوشایندی برایتان ایجاد شود. سطح زمین نیز باید هموار باشد تا فرورفتگیها و برآمدگیها موقع خواب شما را اذیت نکند. بهترین مکان برای چادر زدن مناطقی است که سطح زمین آنها با ماسه یا چمن پوشیده شده باشد.
به دنبال سایه باشید اما نه هر سایهای
زمین همواری که برای چادر زدن پیدا کردهاید، بهتر است حداقل یک سایه صبحگاهی داشته باشد. اگر چادرتان در زیر نور صبحگاهی خورشید باشد هفت صبح در چادری که در حال ذوب شدن است، بیدار خواهید شد و این بسیار ناخوشایند خواهد بود. بسیار ایدهآل است که زمینی هموار در کنار درخت بیابید، اما میتوانید با خود سایهبان هم ببرید.
مراقب باشید درختی که زیر سایه آن قصد اتراق دارید، خشک با شاخههای آویزان نباشد. همچنین در کنار سنگهای لق و در مسیرهای مستعد سیل یا بهمن چادر نزنید.
داشتن حریم خصوصی
اینکه آدمهای دیگری هم در این منطقه کمپ زده باشند، نکته مثبتی است اما قطعا شما به طبیعت نیامدهاید تا باز هم وقتتان را در میان جمعیت بگذرانید. با داشتن کمی حریم خصوصی بیشتر میتوانید از حضور در طبیعت و آرامش آن لذت ببرید. لازم نیست خیلی از دیگران دور شوید، فقط کافی است همان اولین جایی که میبینید دیگران اتراق کردهاند، توقف نکنید.
بهترین شهرهای ایران برای کمپ زدن و طبیعت گردی کدامند؟
ایران طبیعت فوق العادهای دارد، اما همه این مناطق برای چادر زدن و کمپینگ مناسب نیستند. در ادامه چند منطقه طبیعی جذاب در چند شهر ایران آورده شده است که از جمله مناطق محبوب برای طبیعتگردی و کمپ زدن بهشمار میروند.
ساری؛ دریاچه الندان
در کیاسر مازندران، جایی در نزدیک شهر ساری یکی از زیباترین دریاچههای طبیعی ایران به نام دریاچه الندان قرار دارد که همیشه سال پرآب بوده و مانند نگینی در میان جنگل هیرکانی الندان میدرخشد. طبیعت اطراف این دریاچه برای چادر زدن و کمپینگ بسیار مناسب است. دسترسی به این مکان با خودرو امکان پذیر بوده و امکانات رفاهی محدودی مانند سرویس بهداشتی، سکو و آلاچیق نیز دارد.
نوشهر؛ دریاچه فراخین
باز هم در مازندران، این بار در نوشهر در نزدیکی روستای ویسر دریاچه یا تالابی به نام فراخین وجود دارد که در میان یک طبیعت بکر قرار گرفته است. زیبایی این منطقه به سختی نسبی راه رسیدن به دریاچه از میان جنگل میارزد و عکاسی در این منطقه زیبا خستگی را از تن شما بیرون خواهد کرد. شما نمیتوانید با خودروی شخصی تا نزدیک دریاچه بروید اما در ابتدای جاده خاکی آن نیسانهایی وجود دارد که شما را تا دریاچه خواهند برد.
به خاطر وجود درختانی با تنههای بزرگ در میان دریاچه و آب لاجوردی آن، به این دریاچه، دریاچه ارواح نیز میگویند.
سوادکوه؛ دریاچه شورمست
در ارتفاعات مشرف به پل سفید، در منطقه سوادکوه دریاچه طبیعی شورمست واقع شده است که طبیعت اطراف آن یک مکان مناسب و امن برای شبمانی و کمپینگ است. ساکنین تهران در مدت زمان کوتاهی میتوانند خود را به این منطقه برسانند و یک آخر هفته را به دور از دغدغههای شهری و ترافیک و آلودگی بگذرانند.
چالوس؛ دریاچه ولشت
دریاچه ولشت یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی چالوس است که در 30 کیلومتری آبشار اکاپل قرار دارد. این منطقه ییلاقی، دارای آبوهوایی خنک بوده و مسیر رسیدن به آن آسان است. بخشی از مسیر، آسفالت و بخشی خاکی است اما میتوان به راحتی با خودرو خود را به این منطقه رساند. در دل این دریاچه چشمههایی وجود دارد که باعث جوش و خروش دریاچه میشوند. تماشای اسبها و پرندگان و غرق شدن در صدای طبیعت، این مکان را به محلی مناسب برای کمپینگ تبدیل کرده است.
رامسر؛ جنگل دالخانی
در مسیر رامسر به تنکابن بعد از هفت کیلومتر، جاده فرعی سمت راست، شما را به جنگل دالخانی میرساند. این منطقه بکر و تمیز بوده و مناظر زیبایی برای طبیعتگردی دارد. میتوانید چادر زده تا شب از گزند حشرات در امان باشید و با روشن کردن آتش نیز شغالها نزدیک چادر نمیشوند، اما اگر میخواهید خیالتان کاملا راحت باشد، میتوانید کلبههای چوبی موجود در جنگل را کرایه کنید.
دماوند، کمپینگ در دامنه کوه
مناظر اطراف قله دوماند یکی بهترن مناطق برای کمپینگ است. جالب است بدانید که در این منطقه امکان کمپ زمستانی نیز مهیا شده و حتی میتوانید در سرمای زمستان هم یک کمپ حرفهای را تجربه کنید. برای کمپ در دماوند میتوانید پارک ملی لار را انتخاب کرده و از ماندن در دشتی سرسبز لذت ببرید یا اگر از علاقهمندان به آبشار و غار هستید، میتوانید در حوالی آبشار جنگلک و غار رودافشان جایی را برای چادر زدن پیدا کنید.
استان لرستان؛ دریاچه گهر
در استان زیبای لرستان دریاچهای وجود دارد که آب آن از ارتفاعات اشترانکوه و چمشههای جوشان در دل دره، تامین میشود. این منطقه دارای پوشش گیاهی و جانوری متنوع بوده و دشتهای اطراف آن پر است از شقایقها و لالههای واژگون. برای کمپ زدن در ساحل این دریاچه پس از آخرین ایستگاه ماشینرو در شهر دورود، حدود یک ساعت پیادهروی خواهید داشت. قابل ذکر است که در آن منطقه امکانات زیادی وجود ندارد و برای افرادی که تعداشان کم است یا تجربه کمپینگ ندارند، چندان مناسب نیست.
کردستان؛ رود سیروان
کردستان مناطق طبیعی بسیار زیبایی دارد که گردشگران را برای کمپینگ در طبیعت وسوسه میکند. در منطقه اورامان کردستان رودی جاریست که تا مرز عراق پیش میرود و به دلیل داشتن آب و پوشش گیاهی و جانوری منحصربهفرد، برای طبیعتگردی مناسب است. با کمپ زدن در یک محل مناسب در این منطقه، حتی ممکن است با سنجابها ملاقات کنید و از تماشای گیاهان زیبایی که در اطراف رود روییدهاند، لذت خواهید برد.
نکات مهم در کمپینگ و طبیعت گردی که باید بدانید!
برای اینکه کمپی بیخطر، کمدردسر و لذتبخش داشته باشید، خوب است نکات زیر را مدنظر قرار دهید.
- قبل از جمعآوری وسایل با دقت یک چک لیست تهیه کنید تا وسایل مهم را از قلم نیندازید.
- از جمله وسایل ضروری برای کمپینگ میتوان به چادر، کولهپشتی، کیسه خواب، آب، غذای مناسب، نقشه منطقه، قطبنما یا جی پی اس، نخ و سوزن، سوت، انبردست چندکاره، چاقو، چراغ قوه، کفش مناسب پیادهروی، جعبه کمکهای اولیه، مواد ضدعفونی کننده، الکل جامد، باطری، کبریت، فندک، مواد آتشزا و چسب وصله آماده برای ترمیم چادر، اشاره کرد.
- سالم بودن وسایل و تجهیزات خود مانند چادر، اجاق، کیسه خواب و… را روز قبل از سفر کنترل کنید و مطمئن شوید کار با وسایل را نیز بلد هستید.
- برنامه سفر خود را به شکلی بچینید که اوایل روز به مقصد رسیده و به خوبی با منطقه برای کمپینگ آشنا شوید.
- به اندازه کافی وعدههای غذایی سبک و نیمهآماده با خود ببرید.
- کفش و لباس متناسب با طبیعت منطقهای که برای طبیعتگردی میروید، به همراه داشته باشید؛ مثلا کفش میخدار برای جنگل و صندل برای ساحل
- اگر اولین بار است که برای کمپینگ اقدام میکنید، چادر خود را در نزدیکترین ایستگاهها برپا کرده و دور نشوید.
- از کمپ زدن در کنار رودخانه و کف درهها خودداری کنید تا از خطر سیل در امان باشید.
- برای زیر چادر از نایلون یا زیرانداز استفاده کنید تا رطوبت به کف چادر منتقل نشود.
- اگر غذاهای بودار خود را در بیرون از چادر بگذارید، ممکن است باعث جذب حیوانات شوید. پس آنها را در ظروف دربسته و در داخل چادر قرار دهید.
- داخل چادر از چراغهای خوراکپزی و روشناییهای شعلهدار استفاده نکنید.
- ریختن مقداری تنباکو در اطراف چادر میتواند باعث دور شدن حیوانات موذی شود.
- با استفاده از چراغ قوه UV بهتر میتوانید عقربها را تشخیص دهید.
- مراقب باشید آسیبی به محیط زیست وارد نکنید.
در این مطلب به چند مکان جذاب برای کمپینگ و گردشگری اشاره شد و البته دهها مورد دیگر وجود دارد که میتواند مقصد طبیعتگردی شما در ایران باشد؛ از شهرهای شمالی گرفته تا جزایر جنوبی همچون قشم و هرمز. بهتر است پیش از سفر به خوبی تحقیق کرده و با خواندن مطالب سفر و گردشگری در مجلات اینترنتی معتبر اطلاعات لازم را کسب کرده و بهترین منطقه و مناسبتترین مکان برای طبیعتگردی برای خودتان را بیابید. در هر سفر مهمترین نکتهای که هرگز نباید فراموش کنید، احترام به طبیعت و مراقبت از محیط زیست است.