پاییز و ماه مهر یکی از بهترین فصول سال برای سفر است. هوای خنک و زرد و نارنجی شدن برگ درختان، چنان تصویر زیبا و بی بدیلی ایجاد میکند که لذت آن تا مدتها روح آدم را تازه میکند.
حالا اگر شما از آن دسته افرادی باشید که کمپینگ را دوست دارید و تمایل به لذت بردن از طبیعت آن هم در پاییز زیبا را دارید در این مقاله با زیگو همراه باشید تا سری به نگین درخشان ماسال، یعنی ییلاق بینظیر اولسبلنگاه بزنیم.
اولسبلنگاه؛ چشم و چراغ ییلاقات ماسال
اولسبلنگاه (ولسبلانگاه) روستایی ییلاقی از توابع ماسال درغرب گیلان است که در ارتفاع ۱۴۸۹ متری از سطح دریا واقع شده است.
اولَسبِلَنگاه نامی تالشی ست و از دو بخش اولَس و بِلَنگاه تشکیل شده است. اولس به معنی درخت مَمرَز و بِلَنگاه به معنی جای بلند است. اولسبلنگاه یعنی جایگاه رویش درخت ممرز.
ممرز یا همان اولس در مناطقی از شمال به شَرَم معروف است. این درخت بین ۱۵ تا ۲۵ متر رشد میکند و در جنگلهای هیرکانی به فراوانی دیده میشود. ممرز بومی جنگلهای اروپایی نیز هست. این درخت تنها در ارتفاعات بالای ۶۰۰ متر با درختان راش و بلوط دیده میشود. ممرز از درختان خزان کننده است. یعنی برگهایش در پاییز زرد شده و در نیمه دوم زمستان میریزد.
مسیر اولسبلنگاه
اگر از تهران عازم اولسبلنگاه هستید باید 400 کیلومتر طی کنید تا به این بهشت زیبا برسید. در آزادراه تهران رشت، 20کیلومتر قبل ا ز رشت، وارد جاده فومن شوید و پس از عبور از فومن، صومعه سرا و روستای کلیدبَر به سمت روستای طاهر گوراب ادامه دهید و سپس وارد مسر ماسال شوید. در جنوب ماسال جاده گیلوان – ماسال را ادامه دهید تا پس از طی ۳۰ کیلومتر مسیر کوهستانی و پر پیچ و خم به اولسبلنگاه برسید.
ویژگیهای ییلاق اولسبلنگاه
- تماشای فضای روستایی بینظیر
- شنیدن صدای پرندگان و وجود گله گاوها و گوسفندان
- وجود منظره کلبههای ییلاقی که رو به سوی مراتع سرسبز باز میشوند
- دسترسی محصولات دامی مانند شیر، کره، پنیر، عسل طبیعی و نان سنتی
- لذت نوشیدن آب گوارای چشمهها
- هوای مهآلود اولسبلنگاه و ابرهایی که پایین دست را پوشانیدهاند
- تماشای درههای عمیق و سرسبز و کوهها سر به فلک کشیده
- سرزمین اسبهای اهلی و وحشی و لذت اسبسواری
- تماشای درختان فندق و آلوجنگلی
- آلوها اواسط اردیبهشت و خرداد میرسند و فندقها اوایل شهریور تا مهر.
- مسیرهای سرسبز و دیدنی منتهی به اولسبلنگاه
جاده ماسال به گیلَوان که به سمت این ییلاق میرود، مسیری کوهستانی و پر پیچ و خم است که از دل جنگل عبور میکند. درختان در دو طرف مسیر، انبوه و درهم تنیدهاند. مسیری سبز که شما را غرق در خود میکند و گذر زمان را از یادتان میبرد.
در نیمی از مسیر ماسال به اولسبلنگاه، رودخانه خالکایی همراهیتان میکند. اگر میل داشته باشید میتوانید خودرو خود را متوقف کرده و اوقاتی را کنار رود بگذرانید. در کنار راه آلاچیقهایی برای صرف چای و بلال و… وجود دارد. خالکایی از قله شاه معلم به ارتفاع ۳۱۵۰ متری در بالا دست اولسبلنگاه سرچشمه میگیرد و پس از طی ۴۰ کیلومتر از ماسال میگذرد و در نهایت به تالاب انزلی میریزد.
ییلاقهای کوچک دیگری هم در مسیر وجود دارد که بازدید از آنها هم خالی از لطف نیست. ییلاقهای شالما، نسا، خریدول و…. ییلاق سوئه چاله هم بعد از اولسبلنگاه قرار دارد.
مهرماه هم چیزی از شهریور کم ندارد و هوا همچنان مطبوع و خنک است. همچنین مه گرفتگیها به جذابیت بهار هستند.
پاییز این منطقه کمتر بازدیدکننده دارد. و با سردی هوا بیشتر اهالی به ماسال نقل مکان میکنند. اگر با سرمایی نه چندان جدی غریبه نیستید میتوانید از جشن رنگها در اوایل پاییز دیدن کنید.
چند توصیه برای سفر به اولسبلنگاه
- قبل از سفر حتما از وضعیت جوی مطلع شوید.
- به دلیل مهگیر بودن مسیر و عدم دید کافی حتما قبل از غروب خود را به محل اقامتتان برسانید.
- به دلیل نبود امکانات شهری در اولسبلنگاه؛ مواد غذایی و وسایل لازم را از ماسال تهیه کنید.
- به دلیل وضعیت روستایی منطقه چراغ قوه همراه خود داشته باشید.
- اولسبلنگاه شبهای سردی دارد؛ پس لباس گرم و پتو همراه خود ببرید.
- کفش مناسب پیادهروی بپوشید.
- زیرانداز، چادر و در صورت تمایل به اقامت در طبیعت کیسه خواب و پتوی مسافرتی برای اتراق با خود ببرید.
- در صورت برپا کردن آتش پیش از ترک محل حتما از خاموش شدن آن مطمئن شوید. بهتر است از شهر زغال بخرید. در غیر این صورت فقط از شاخههای خشک برای برپایی آتش استفاده کنید. و آتش را در جاهایی که قبلا به همین منظور ایجاد شدهاند روشن کنید.
- کیسه زباله را فراموش نکنید.
- لطفا به هنگام کمپ زدن و اتراق شبانه در طبیعت، آرامش محل را با نورهای قوی و موسیقی بلند برهم نزنید. روشنایی کمپ و سر و صدا را حداقل نگه دارید و به طبیعت و به دیگر گردشگران احترام بگذارید.
- لطفا هرجا مرتع سرسبز و زیبایی دیدید با ماشین از وسط آن رد نشوید. اساسا لازم نیست همیشه چشماندازهای زیبا را پیاده یا با ماشین فتح کنیم! خیلی اوقات از دور تماشا کردن و عکس گرفتن لذت بیشتری دارد.