کمپینگ در جنگل یکی از هیجانانگیزترین و مطبوعترین ماجراجوییهای ممکن است. طبیعت بکر و ناب جنگل، درختان درهم تنیده، سبزی بی انتها و صدای پرندگان و حیوانات لحظاتی لذتبخش را برای شما به ارمغان خواهند آورد.
اما کمپینگ در جنگل نیاز به مقدماتی دارد که در این مقاله زیگوکمپ به توضیح آن خواهیم پرداخت.
با رعایت این نکات و انجام مقدمات از سفر خود به دل جنگلهای سرسبز ایران لذت بیشتری خواهید برد.
استقرار در محل کمپینگ
در بسیاری از جنگلها و پارکهای ملی، قسمت ویژهای برای کمپینگ در نظر گرفته شده است. این بخشها با دسترسی به امکاناتی نظیر سرویسبهداشتی، حمام، میز پیکنیک، گودال آتش، زمین بازی و … شرایط مناسبی را برای کمپینگی امن و راحت در نظر گرفتهاند.
بسیاری از پارکها، نقشههایی دارند که مکانهای رایج برای برپایی چادر را مشخص کردهاند و شما میتوانید برای داشتن حریم خصوصی بیشتر از آنها استفاده کنید.
- در صورت انتخاب مکان دنج و به دور از امکانات، چند نکته را رعایت کنید:
- بهدنبال مسیری بگردید که بیشتر از یک نصفه روز، وقت شما را نگیرد.
- بهتر است چادر مسافرتی سبک و یک کوله پشتی محکم بردارید تا پیادهروی تا محل و حمل وسایل آسانتر شود.
- بهدنبال زمین مسطحی بگردید که برپایی آتش در آن راحتتر باشد.
- از مسیر پیادهروی فاصله داشته باشد تا عبورومرور دیگران باعث آزارتان نشود
- محلی را انتخاب کنید که در مسیر رود یا بادخیز نباشد.
- هر مسافری برای کمپینگ در جنگل باید یک چراغقوه قوی، باطری اضافه، شارژر همراه، کبریت یا فندک و نقشهی محدودهی کمپینگ را به همراه داشته باشد.
- حتما پیش از سفر چگونگی برپایی چادر مسافرتی خود را امتحان کنید.
- دربارهی مکان پخت و پز نیز تصمیم بگیرید و فاصلهی ایمنی مناسبی را بین چادر و محل آشپزی در نظر بگیرید تا به این ترتیب احتمال پرسهزدن حیوانات وحشی در اطراف چادرتان کمتر شود.
- درست کردن آتش به هنگام شب شما را از نزدیک شدن حیوانات وحشی در امان نگه میدارد، پس در یک محل امن با فاصلهای مناسب از چادرتان برای درست کردن آتش اقدام کنید.
- توجه کنید که هنگام آتش کردن در جنگل باید گودال آتش شما حداقل در فاصلهی ۲٫۵ متری از علفهای خشک قرار داشته باشد. کار سختی نیست، کافی است گودالی به عمق ۷ تا ۱۰ سانت حفر کنید و مقداری خاک یا سنگ مثل دیوار، دورتادور آن بچینید، با این کار از پخش شدن آتش جلوگیری میکنید.
- پس از برپایی چادر، در همان محدوده دوری بزنید و ببینید که با محل سرویس بهداشتی، هیزم و آب چقدر فاصله دارید. اگر با کولهپشتی سفر میکنید، خیلی مهم است که محل دستشویی و هیزم و نحوهی دسترسی به آب را پیش از غروب آفتاب مشخص کنید. با فرارسیدن شب و تاریکشدن هوا، آشنایی اولیه با محدودهی کمپینگ مطمئناً به نفعتان خواهد بود.
- برای برپایی چادر به تیرک، میخ و چکش برای فروکردن آن در زمین نیاز دارید.
- بهغیر از کیسهی خواب، با توجه به وضعیت هوا، چند پتوی اضافی و در صورت نیاز یک بالش نیز همراه داشته باشید.
- بسیاری از چادرهای مسافرتی برای محافظت در برابر باران، یک کاور اضافه دارند و مجهز به یک لایهی عایق برای زمین سرد هستند. اگر چادر شما این شرایط را ندارد، یک زیرانداز مناسب و یک پارچهی برزنتی همراه خود ببرید.
- یادتان باشد که تعدادی صندلی نیز بردارید تا بتوانید در فضای باز بنشینید و از کمپینگ خود لذت ببرید.
پوشیدن لباس مناسب
- بسته به محل کمپینگ و فصل سفر، پوشش خود را انتخاب کنید. برای این انتخاب به نکات زیر دقت کنید:
- لباسهایی برای طی روز و لباسهایی برای هنگام خواب همراه داشته باشید.
- میتوانید در طول شب که هوا خنک تر است، چندین لایه لباس روی هم بپوشید و با رسیدن روز، از تعداد این لایههای لباس کم کنید.
- بر اساس نوع فعالیتی که برای سفرتان برنامهریزی کردهاید، احتمالاً به لباس شنا، پیادهروی، صخرهنوردی و غیره نیاز خواهید داشت. سعی کنید لباسهای سبک در وسایل خود بگذارید تا با تغییر دمای هوا در شب و روز بتوانید بهراحتی آنها را بپوشید و درآورید.
- برای هوای خنکتر حتماً دستکش و کلاه و ژاکت مناسب به همراه داشته باشید.
- بهتر است یک ژاکت ضدآب و چکمه همراهتان باشد. داشتن یک لباس بارانی کلاهدار زمان بارندگی کمک بزرگی است، بهخصوص که سر و موی شما را خشک نگه میدارد.
- اگر قصد پیادهروی دارید، کفش مناسب را فراموش نکنید. همیشه همراه با چکمهی خود، جوراب بپوشید و همچنین از پوشیدن چکمهی نو بپرهیزید، چراکه احتمالاً باعث درد و تاول میشود.
- جورابی انتخاب کنید که به اندازهی کافی بلند باشد و پشت پای شما را بپوشاند تا در اثر پیادهروی، به پشت پا فشار نیاورد.
- اگر قصد دوشگرفتن در محل کمپینگ را دارید، یک دمپایی با خودتان ببرید. علاوه بر این، میتوانید هنگام حضورتان در محل کمپینگ، بهجای اینکه برای رفتن به سرویس بهداشتی یا آوردن آب و غذا، دائماً مجبور به پوشیدن کفش باشید، از دمپایی استفاده کنید.
- برای پیادهروی، به هیچ عنوان دمپایی لاانگشتی یا کفش بیدوام برندارید، زیرا هنگام عبور از روی سنگها و جاهای ناهموار، محاظ مناسبی برای پا نیستند و احتمال دارد که خیلی زود پاره شوند.
برنامهریزی غذا
هنگام تهیه غذای موردنیاز خود به چند نکته دقت کنید:
- با محاسبه تعداد روزهای کمپینگ و تعداد افراد همراهتان، برای مواد غذایی خود برنامهریزی کنید تا غذای کمتر یا بیشتر از حد نیازتان برندارید.
- در صورتی که در محل کمپینگ کبابپز وجود ندارد، تجهیزات لازم برای پخت و پز مانند ماهیتابه و کفگیر به همراه داشته باشید.
- بستهبندی موادغذایی مانند سوسیس، پیاز، هویج و سیبزمینی در فویل و قرار دادن آن در آتش نیز گزینهی خوبی برای کمپینگ به حساب میآید.
- بهتر است تهیه غذا را با دیگران تقسیم کنید تا هرکس گوشهای از کار را بگیرد و در تدارک و پختوپز مشارکت داشته باشند.
- در صورتی که میخواهید مدت زمان زیادی به پیادهروی بروید بهتر است غذاهای دارای کالری بالا را بردارید و کولهپشتی خود را با کنسرو، گوشت خام و .. سنگین نکنید. در عوض باید غذاهای خشک بردارید و سپس آنها با مقداری آب، روی آتش آمادهی خوردن کنید. آجیل، کره بادام زمینی سرشار از کالری هستند که در صورت نیاز میتوانند انرژی بدن شما را تأمین کنند.
- بهتر است موادغذایی نیاز به خرد شدن و آماده شدن را قبل از سفر آماده کنید تا در محوطه کمپینگ و با امکانات کم، نیازی به صرف وقت برای اینکار نباشد.
- حتما غذاهای فاسدشدنی مانند گوشت، میوه و پنیر را در یخچال مسافرتی قرار دهید.
- غذاهایی که در انتهای سفر به آنها نیاز خواهید داشت را در پایین یخچال مسافرتی خود قرار دهید و به همین ترتیب موادغذایی را بر اساس نیاز خود در یخچال بگذارید.
- حتما آب کافی برای شرب و مصرف همراه خود داشته باشید. در صورت امکان میتوانید یک دستگاه تصفیه آب همراه خود داشته باشید تا آب رودخانه و جویبارها را تبدیل به آب آشامیدنی کنید.
- حتما لیوان و وقاشق و چنگال برای خود به همراه داشته باشید.
کمکهای اولیه
- برای اقامت در جنگل وجود یک جعبه کمکهای اولیه شامل داروهای ضروری، پماد سوختگی، بانداژ، پماد آنتیبیوتیک، چسب زخم، کرم آنتیهیستامین، ضدآفتاب، داروی مسکن، قیچی، پماد گزیدگی و موچین همراه خود داشته باشید.
- بهتر است برای محافظت از خودتان در برابر نیش حشرات و پشهها، اسپری دفع حشرات همراه خود داشته باشید.